Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Vraag van de maand: Wat is een NBMV?

24/02/2022

NBMV is het acroniem van Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdelingen. Het gaat om jongeren van minder dan 18 jaar die alleen in België aankomen, zonder hun ouders of enig familielid. Bij hun aankomst volgen NBMV een integratieproces in 3 fasen om geregulariseerd te worden. Tijdens de eerste fase, de “waarnemingsfase”, verblijven de jongeren in een centrum totdat de Dienst Voogdij gecontroleerd heeft dat ze daadwerkelijk minderjarig zijn en zonder begeleiding hier verblijven. Vervolgens worden ze in een tweede fase, die “stabiliseringsfase” wordt genoemd, bijgestaan in hun scholingstraject en in hun progressieve autonomie. Ten slotte worden NBMV in de derde fase, de fase van de “begeleide autonomie”, voorbereid om zelfstandig te leven.

Mena

Wat implementeert de Samusocial voor NBMV?

De Samusocial helpt NBMV op 2 manieren. Enerzijds, in het kader van haar sociale noodmissie, kan de Samusocial in bepaalde gevallen NBMV opvangen die geen opvangplaats hebben zodat ze niet op straat, maar binnen in de warmte kunnen overnachten. Ze worden door sociale teams doorverwezen naar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) of naar het agentschap Fedasil, van waar ze opnieuw doorverwezen zullen worden naar een specifiek opvangcentrum.

Anderzijds wordt de Samusocial door Fedasil aangesteld voor de opvang en de begeleiding van 658 personen, waaronder 54 NBMV. Vandaag beheert de Samusocial 3 verblijfscentra voor verzoekers om internationale bescherming, die gelegen zijn in 3 verschillende Brusselse gemeenten en waarvan de werking volledig door Fedasil gefinancierd wordt. De 54 NBMV die in de Samusocial verblijven, bevinden zich nog in het begin van hun integratieproces, ze wachten op een leeftijdstest die uitgevoerd zal worden door de Dienst Voogdij in het kader van de eerste fase van het opvangtraject. Indien blijkt dat ze minderjarig zijn, zullen ze overgebracht worden naar een 2de fasecentrum (die niet beheerd wordt door de Samusocial) en indien ze meerderjarig zijn, zullen ze doorverwezen worden naar een Fedasil-centrum voor volwassenen.

Aangezien de Samusocial een “laagdrempelig” opvangbeleid hanteert, onderscheidt een van de drie door de Samusocial beheerde centra zich door het aanbieden van 3 plaatsen aan “time/out” NBMV, voor een opvang van maximum één week. Deze NBMV werden uit een opvangcentrum verwijderd, dat beheerd wordt door andere door Fedasil aangestelde opvangoperatoren.

 

Lees de getuigenissen van Gary, 16 jaar, kwam alleen in België aan na een lange en gevaarlijke reis vanuit Kameroen en Ali, 29 jaar, van asielzoeker tot polyvalente werknemer bij Samusocial.

Wenst u meer informatie hierover? Klik hier en bekijk alle nieuws van de Samusocial.

Om de website van Fedasil te bezoeken: https://www.fedasil.be/nl en https://www.fedasil.be/nl/asiel-belgie/minderjarigen/niet-begeleide-minderjarige-vreemdelingen-nbmv

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.