De psychosociale begeleiding neemt de fakkel over van het werk dat ‘s nachts in de opvangplaats werd verricht. De oorspronkelijke sociale diagnose wordt verfijnd om een begeleidingsplan op te stellen.
De maatschappelijke begeleiding richt zich op de toestand van de persoon in zijn geheel en probeert in de eerste plaats diens gemene rechten te herstellen. Vervolgens wordt samen met de betrokkene een project uitgewerkt om hem opnieuw op weg te helpen in de maatschappij.
Doelstellingen van de begeleiding:
– Het herstel van rechten: leefloon, werkloosheidsuitkering, invaliditeitsuitkering, heropening van dossiers …
Om deze rechten te herstellen wordt het vaakst met de OCMW’s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest samengewerkt.
– Doorverwijzing naar een oplossing die aangepast is aan het profiel en de situatie van de persoon, bv. naar een privéwoning, opvangtehuis, medische structuur, ontwenningskliniek, psychiatrische instelling of rusthuis.
– Sociale noodhulp (voedselpakketten, maaltijdbonnen voor sociale restaurants, voorschotten op de uitkeringen van de volgende maand e.d.) en dringende medische hulp voor zieken zonder medische dekking.
– Toelichting en begeleiding bij administratieve stappen om de opgevolgde persoon wegwijs te maken in de procedures van administraties en andere sociale diensten.
In 2023 konden 1.649 personen een oplossie weg van de straat vinden (20,3% van het opgevangen publiek).
In 2023 werd met 5.316 mensen een persoonlijk gesprek gehouden, dit is 65.4% van het opgevangen publiek