Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Medische raadplegingen

Daklozen kampen vaak met medische problemen die het gevolg zijn van het leven op straat. Meestal gaan ze daarmee niet naar de dokter, zelfs niet als ze ziek worden. Hun eerste zorg is eten, onderdak en bescherming tegen de kou vinden en de onveiligheid op straat vermijden. Resultaat: min of meer ernstige aandoeningen dreigen te ontaarden in zware pathologieën.

Mensen die in de centra van Samusocial verblijven, kunnen elke avond gebruik maken van verpleegkundige en medische raadplegingen. Ons permanent centrum biedt ook overdag raadplegingen aan.

Onze artsen en verplegers vervullen een essentiële rol bij de diagnose, de doorverwijzing naar gespecialiseerde diensten en de continuïteit van de zorgen. De verplegers blijven behandelingen zowel in onze centra als op straat opvolgen via de werking van mobiele hulpteams. Naast de permanente werking van onze medische teams, houden de vrijwillige artsen en verplegers van Dokters van de Wereld verschillende avonden per week raadplegingen in onze opvangcentra.

Bij de toekenning van opvangplaatsen wordt voorrang verleend aan zieken en aan mensen die nood hebben aan verzorging. Er zijn veel mensen die hun gezondheidsproblemen niet onder ogen willen zien. Dankzij de proactieve aanpak van onze verpleegkundigen en artsen kunnen chronische pathologieën worden behandeld en hoeft er niet systematisch een beroep te worden gedaan op de nachtelijke spoeddiensten van ziekenhuizen voor aandoeningen waarvoor een ambulante behandeling mogelijk is.

De aandoeningen die het vaakst tijdens raadplegingen worden vastgesteld, zijn aandoeningen van het zenuwstelsel, (met inbegrip van psychiatrische problemen), huidziekten, pijn en ontstekingen van uiteenlopende aard, hart- en vaatziekten en ademhalingsaandoeningen.

Ons centrum MediHalte biedt eveneens medische opvang aan 38 personen van wie de gezondheidstoestand vereist dat ze rust nemen of verzorgd worden buiten de context van een ziekenhuis.

“De raadpleging is niet beperkt tot medische zorgen. Het is ook een moment waarop geluisterd wordt, wat heel belangrijk is voor daklozen. Ze hebben ons veel te vertellen over hun situatie, hun eenzaamheid, het geweld waarmee ze geconfronteerd worden of het harde leven op straat, vooral wanneer het koud is. Meestal hebben ze geen familie, weinig vrienden en geen werk. Sommigen verbergen hun armoedige situatie voor hun omgeving. Ze zijn hun job en hun woning kwijt en dalen snel op de maatschappelijk ladder. Soms is het hele gezin dakloos. Het is hard om te zien hoe kinderen in armoede leven.” (Dokter Van Osta, vrijwilliger Dokters van de Wereld)

In 2023 zijn 182.054 genees- of verpleegkundige handelingen verricht tijdens de raadplegingen in onze centra
close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.