Homepage - Getuigenissen

Manon, inwoner van de Woluwe Gezinscentrum

Manon besliste thuis weg te gaan om haar dochter te beschermen. Nu ze sinds kort bij Samusocial verblijft, heeft ze zichzelf opnieuw bij elkaar geraapt en kan ze ondertussen weer genoegen beleven aan kleine geneugten van het leven, zoals haar kindje helpen bij leesoefeningen. En daarvoor is het Gezinscentrum van Woluwe met zijn bibliotheek uitstekend voor uitgerust. Leve de bibliotheek dus, voor enkele momenten van puur genoegen.

“Het is een lang en pijnlijk verhaal. Ik werkte vroeger in de verkoop: het cijfer, het rendement, de computer, altijd telefoon… Ik zat vol vooroordelen. Ik dacht altijd dat het daklozen hun eigen fout was dat ze in die situatie zijn terechtgekomen. En toen ik zelf plots niks meer had, voelde ik me daar onmiddellijk schuldig over. Dat is nu niet meer zo. Iedereen kan onderuit gaan. In het centrum hebben we niet allemaal hetzelfde meegemaakt en niet hetzelfde leven gehad maar we staan schouder aan schouder om terug te slaan. Vóór ik hier terechtkwam heb ik veel gereisd maar all inclusive hotels zijn nooit mijn ding geweest. Ik sta liever op het terrein om op stap te gaan met anderen en leven zoals de mensen ter plaatse. Wel, voor mij is mijn tijd bij Samusocial als op reis gaan. Er is voor mij een nieuwe wereld opengegaan. Massa’s ontmoetingen, toetreden tot een gemeenschap, de platgetreden paden verlaten, afstappen van je eigen comfort… Het heeft alles wat een geslaagde reis in zich draagt, als je het goed beschouwt. Ik zou willen dat mijn dochter dat ook ontdekt, maar nu nog niet. Ik zit nog in een tunnel, Ik zie het eindpunt, ik heb de indruk dat ik licht zie in de verte, maar het is nog wat vroeg. Vandaag besef ik dat het leven mooi is en ik slaag er eindelijk opnieuw in om te genieten van kleine dagelijkse dingen. Misschien is dat wel de toekomst: eenvoudiger leven.”

Met begeleiding van de teams van Samusocial werkt Manon aan een toekomstproject. Ze denkt aan omscholing maar weet niet goed in welk domein. En tegelijk blijft ze verder zoeken naar een woning. Een plek waar ze deze bladzijde eindelijk kan omslaan.