- Een alternatief bieden voor de grote noodopvangcentra voor vrouwen en moeders voor wie domiciliëring essentieel is om administratieve problemen (inkomen, kinderbijslag, openen van een bankrekening, enz.), medische problemen (medische kaart, aansluiting bij een ziekenfonds, behandelend arts, enz.) te verhelpen, hun verblijfssituatie op te lossen, enz.
- Huisvesting aanbieden in een omgeving die het gemeenschapsleven en de zeggenschap van mensen met betrekking tot het regelen van hun woonst aanmoedigt.
- Individuele steun bieden bij procedures (openen van uitkeringsrechten, zoeken naar huisvesting en werk, naar school gaan van kinderen, enz.)
-
De begunstigden de kans geven om 2/5 van hun inkomsten te sparen gedurende de tijd van hun huisvesting. Dit gebeurt via verschillende middelen (goederenbeheer, OCMW, spaarrekening Samusocial) en geeft de gehuisveste personen de gelegenheid om een “spaarpotje” aan te leggen: op het einde van de huisvesting wordt hun hele spaarbedrag teruggegeven met een volledige historiek van alle uitgevoerde stortingen; daarmee kunnen ze een huurwaarborg, meubelen enz. betalen.
Opvang in tijdelijke huisvesting heeft als doel het isolement te doorbreken door middel van een multidisciplinaire totaalaanpak.
In de praktijk: individuele begeleiding en een persoonlijk project dat samen met de bewoners wordt uitgewerkt tijdens regelmatige bijeenkomsten; algemene doelstellingen om tijdens de opvangperiode te bereiken, met respect voor ieders persoonlijke tempo en mogelijkheden. De duur van het verblijf is vastgesteld op drie maanden en kan onder bepaalde voorwaarden driemaal worden verlengd.
Er wordt ook steun verleend na de huisvesting. Na hun doorgangshuisvesting via Casa Resalto krijgen de betrokkenen gedurende een jaar driemaandelijks een telefoontje.