Huisvesting - Noodhuisvesting

Focus op de crisisvoorzieningen

 

Winter 2020-2021

Tijdens de winter van 2020-2021 werden elke nacht op het hoogtepunt van de wintercapaciteit 950 opvangplaatsen geopend.

De wintersassen zijn geleidelijk geactiveerd om de capaciteit doorheen de rest van het jaar aan te vullen. Deze sassen zijn geopend in verschillende gebouwen:

  • Gezinscentrum Noordwijk: 50 winterplaatsen 

Op 15 december zorgde een gewestelijke financiering voor de onmiddellijke opening van 50 extra plaatsen voor gezinnen zonder oplossing voor onderdak.

  • Centrum voor geïsoleerde mannen in Evere: 100 winterplaatsen

Op 17 november is begonnen met de uitbreiding van het aantal plaatsen voor mensen in een gezin op de site van Evere (verhoging met 100 plaatsen ten opzichte van de normale opvangcapaciteit van 250 plaatsen).

De winteropvangcentra

GebouwWintercapaciteitDatum van opening of capaciteitsuitbreidingSamenstelling van het publiek
Noordwijk5015 december 2021 Gezinnen
Evere10017 november 2021Alleenstaande mannen

De coronapandemie

In 2021 werd Samusocial niet gespaard van de gezondheidscrisis als gevolg van Covid-19. Ook dit jaar werden de medische teams van Samusocial versterkt om de gezondheidscrisis zo goed mogelijk het hoofd te bieden. In de loop van het jaar waren er tal van besmettingshaarden in de opvangcentra.

De doorverwijzingen naar het isoleercentrum van het Rode Kruis waren een bijzonder moeilijke oefening voor de mensen die in de periode oktober-november in het centrum van Médihalte waren ondergebracht. Het isoleercentrum, waar positief bevonden begunstigden en hun contacten met een hoog risico gedurende 14 dagen werden opgevangen, beschikte namelijk niet over voldoende medische middelen om onze meest kwetsbare begunstigden te verzorgen die uitgebreidere zorg nodig hadden. Deze situatie heeft ons ertoe gebracht onze begunstigden in de opvangcentra te isoleren.

Mobivax 

Op verzoek van en met de steun van Brussel en de GGC hebben Dokters van de Wereld, Samusocial, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen een mobiel vaccinatieteam voor Covid-19 opgericht in het Brusselse gewest, om de hulpbehoevende bevolking beter toegang te geven tot het vaccin.

Dit team bestond uit:

  • een coördinator;
  • een apotheker;
  • een dokter;
  • drie verpleegkundigen;
  • twee interculturele bemiddelaars verdeeld tussen de vier partners.

Tussen 19 mei 2021 en 15 september 2021 hebben de mobiele teams van Mobivax 2.000 doses toegediend. 

Tot de doelgroepen van deze actie behoorden (trans)migranten, daklozen en mensen zonder papieren of sociaal zeer kwetsbare mensen die de facto van vaccinatie zijn uitgesloten. 

Er werden 63 permanenties gehouden in projecten voor noodopvang, kraakpanden, dagcentra, medische centra, en in sommige gevallen met de MediBus van Dokters van de Wereld of onder tenten. 

Mobivax werkte nauw samen met het Outbreak Support Team (OST), en steunde daarbij op hun ervaring in het bereiken van kraakpanden en informele omgevingen waar contact moeilijk is, waarbij vaccinatie een aanvulling vormde op het mandaat van het OST om uitbraken van Covid-19 in kraakpanden te voorkomen en te beheersen.