Opvangen, Begeleiden en Getuigen : balans 2021 - Huisvesting

Noodhuisvesting

Onmiddellijke accomodatie voor verschillende puklieken aanbieden :  alleenstaande vrouwen, alleenstaande mannen , gezinnen en kwetsbare personen.

In 2021

  • 319.042 overnachtingen aangeboden
  • 6.112 opgevangen personen, waaronder 1.295 kinderen
  • 874 ingemiddelde accommodaties/dag

Sinds 2018 wordt nagedacht over de kwaliteit van de opvang in de Samusocial-accommodaties. Dit proces ligt nu op schema en komt met name tot uiting in belangrijke renovatiewerkzaamheden : opsplitsing van de slaapzalen in kleinere kamers, plaatsen van lockers, renovatie van de sanitaire voorzieningen en gemeenschappelijke ruimtes, enz.

De door de crisis gegenereerde maatregelen (beperking van de overbevolking in de centra en vermindering van de “buitensporige hoeveelheden” accommodatie) zouden kunnen worden gezien als een kans om de algemene kwaliteit van de opvang van het publiek te verbeteren.

De centra Vestje en Poincaré hebben al van deze renovaties geprofiteerd, maar op de lange termijn zullen alle opvangcentra van Samusocial een grondige renovatie ondergaan.

Ook werd een andere doelstelling nagestreefd: de vermindering van de publieksmenging in de centra. In 2020 hebben we de eerste noodopvang voor alleenstaande vrouwen kunnen openen, een onmisbaar hulpmiddel voor adequate opvang en ondersteuning.

Algemeen dienstenaanbod in de noodopvangcentra

  • Een 24-uursdienst, 7 dagen per week, voor de meest kwetsbaren zal in eerste instantie worden aangeboden, en vervolgens vanaf april worden uitgebreid tot alle inwoners, als reactie op regeringsmaatregelen ter bestrijding van de Covid-19-pandemie en het bevel om “thuis te blijven”.
  • Verblijf in gemeenschappelijke kamers (maximaal 12 bedden) of in privékamers;
  • Warme maaltijden ’s avonds en ’s middags (oorspronkelijk voor de meest kwetsbare personen die overdag in de centra mochten verblijven, later uitgebreid tot alle bewoners in het kader van de strijd tegen de Covid-19-pandemie), en ontbijt;
  • Toegang tot toiletten en wasgelegenheden;
  • Sociale permanentie en individuele gesprekken 7 dagen per week, zowel overdag als ’s avonds voor een sociale steun;
  • Verpleegkundige en medische permanentie 7 dagen per week in samenwerking met partners (ziekenhuizen, OCMW’s, huisartsen, medische centra, Dokters van de Wereld, Athéna, enz.);
  • Garderobeservice met verschoning van kleding geleverd door onze partner, de vzw Solidarité Grands Froids;
  • Toegang tot internet en computers om te zoeken naar huisvesting, banen, activiteiten, enz.;
  • Educatieve, recreatieve, artistieke, sport- en welzijnsactiviteiten.

Noodopvangvoorzieningen

Geïsoleerd gemengd publiek Alleenstaande mannen
Centrum voor noodopvang – Brussel-Stad 110 structurele plaatsen; 85 vanaf maart 2020
Centrum voor kwetsbare personen – Prins van Luik (vanaf 15 november 2021) 160 plaatsen, waarvan 115 voor geïsoleerde personen en 45 voor mensen in de gezondheidszorg
Centrum Evere 180 tot 200 plaatsen
Gemedicaliseerde centrum
De Medihalte (tot 15 november 2021) 45 plaatsen
Alleenstaande vrouwen Gezinnen
Centrum Louiza -Molenbeek (geopend in augustus 2021 en gesloten in november 2021) 75 plaatsen; geopend eind augustus 2020
Centrum Lemonnier (open in december 2020 en gesloten in mei 2021) 70 plaatsen; open in december 2020
Centrum Louiza – Stad Brussel (November 2021 tot heden) 110 plaatsen (95 alleenstaande vrouwen en 15 familie plaatsen)
Centrum Woluwe 125 structurele plaatsen
Hotel Noordwijk 365 plaatsen